Menu
snus
I dag er snus forbudt i EU/EØS, med unntak av Norge og Sverige. Det er påvist store helseskader og nå kan snus også bli forbudt i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) går roper nå et varsko og kaller snusbruken blant unge for en epidemi.

Advarer mot bruk av snus

Folkehelseinstituttet advarer nå om en snus-epidemi blant unge som kan gi kreft, diabetes, dødfødsler og hjertedød.

Av Egil M Solberg | 25.07.2015 09:07:57

Snusbruken i Norge er tredoblet i løpet av de siste fem årene. Den sprer seg som ild i tørt gress blant unge og unge voksne.

I aldersgruppen 16–24 år snuser nå hver tredje mann og hver fjerde kvinne daglig eller av og til. Dette får Folkehelseinstituttet til å slå alarm.

– Mange tror framdeles at snus ikke er skadelig for helsen, men snus er farlig, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI).

I en rapport fra FHI fremkommer det stor helsefare ved bruk av snus.

Bruk av snus kan blant annet føre til ulike typer kreft, spesielt i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnholen, men også ellers i mage og tarm. Utvikling av diabetes type 2 og overvekt er også vanlig. Man risikerer også lav fødselsvekt, for tidlige fødsler og dødfødsler ved snusing under svangerskapet.

I tillegg har nikotin akutte effekter på hjerte- og karsystemet, og kan øke risikoen for å død etter et hjerteinfarkt eller hjerneslag.

I dag er snus forbudt i EU/EØS, med unntak av Norge og Sverige.

Dårlig kondisjon
Nikotinet i snusen gjør at blodårene trekker seg sammen og øker motstanden for blodstrømmen. Når blodtrykket stiger må hjertet arbeide hardere og du får dårligere kondisjon.