Menu

34 omkomne i fritidsbåtulykker i fjor

I alt 34 personer omkom etter ulykker med fritidsbåt i 2006. Det er like mange som året før, men langt færre enn rekordåret 2004, da 51 mennesker omkom etter fritidsbåtulykker.

Av admin | 16.02.2007 14:45:54

Gjennomsnittet for de siste seks årene har vært 33 omkomne. Den hyppigste dødsårsaken er drukning på grunn av fall over bord eller kantring.

Av de omkomne i fjor var 30 menn og fire kvinner. Kvinneandelen er den største siden 1998. Blant de omkomne var det ingen barn eller ungdom under 16 år.

Fortsatt er det kategorien ?mann over 40 år? som dominerer dødsstatistikken på sjøen, med 18 omkomne. Han har fortsatt ikke blitt flinkere til å bruke flyteutstyr, er som regel alene i båten når ulykken skjer, og bruker som oftest åpen motorbåt eller robåt. Av de omkomne var kun fire iført flyteplagg, 24 var uten og seks er ukjent.

De viktigste årsakene til dødsulykkene er fall over bord eller kantring. Et nytt trekk i fjor var at syv mennesker omkom etter at båtene de satt i kolliderte med land. Aldri har det vært registrert høyere dødstall på grunn av slik årsak, og Sjøfartsdirektoratet har grunn til å tro at dette henger sammen med økt motorstørrelse og fart på båtene, mangelfulle kunnskaper om navigasjon og nattseilas, og for store mengder alkohol. 14 av de som omkom i fritidsbåtulykker i 2006 ble bekreftet å ha vært alkoholpåvirket, syv var edru, og 13 var ukjent.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler alle som skal ferdes ved og på sjøen ha flyteutstyr / redningsvest på kroppen, utstyr båten med ombordstigningsleider og sørg for kunnskaper og holdninger om navigasjon til sjø, spesielt ved nattseilas, melder Sjøfartsdirektoratet.

Av Egil Kr. Solberg | 16.02.2007 kl.14:4